
שלום כפכפי 1915-2011
שלום כפכפי
1915-2011
שלום כפכפי נולד בי"ב תמוז תרע"ה (24.6.1915) בעיר קובנה בליטא.
הוא בנם השישי של שמואל ופנינה שוקסטליסקי (לימים כפכפי). לשמו "שלום" זכה מכיוון שנולד במהלך מלחמת העולם הראשונה ולידתו סימלה תקווה. משפחתו גורשה מהעיר קובנה לעיר ווילנה והורשתה לחזור רק בתום המלחמה.
אביו, שמואל, היה מורה לעברית, תנ"ך והיסטוריה עברית. הוא היה ציוני בלב ובנפש. בין זכרונות ילדותו של שלום זכור לו אביו מחכה בתחנת הרכבת של קובנה עם יתר ההמון רק כדי לראות את דמותו של הרצל חולף על פניהם בקרון הרכבת. בחדרו של האב, מעל לשולחן הכתיבה היו תלויות תמונות גדולות של הרצל וביאליק.
שני אחיו הגדולים, יוסף ומשה, עלו לארץ שש שנים לפני יתר המשפחה, והמשפחה התאחדה שוב בשנת 1925 בתל אביב כששלום היה בן תשע וחצי.
יוסף אחאי, האח הבכור היה כבר מורה בבית החינוך, כששלום ואחיו הצעיר ירוחם היו לתלמידים באותו בית הספר. הם התחנכו שם לחקלאות קיבוצית. לאחר תקופת לימודיו בבית הספר, עבר שלום הכשרה בדגניה ובכינרת, וקבוצתו יסדה את קיבוץ גינוסר. כיתר חבריו לקבוצה, גם שלום נישא בגיל צעיר. כשהיה בן 19 נשא את ציפורה פיקרסקי לאישה. לאחר זמן מה נאלצו שלום וציפורה לעזוב את גינוסר ועברו להתגורר בשכונת בורוכוב בתל-אביב. שם נולד להם בשנת 1936 בנם הבכור רם (רמי) כפכפי (לימים סער).
שלום עבד כנהג טרקטור והכשיר את הקרקע לבניית שדה התעופה לוד (לימים "שדה התעופה בן גוריון") אך העבודה הופסקה עם פרוץ מאורעות 1936. בחצר הוריה של ציפורה אשתו היה סליק של "ההגנה" וכך מצא שלום את דרכו אל הארגון הסודי. הוא הצטרף ל"הגנה" ועבד במחתרת ב"תע"ש" בזמן שלטון הבריטים בארץ.
לאחר שמונה שנים של שירות ב"הגנה" ביקש שלום להתגייס לצבא הבריטי - לבריגדה היהודית שהייתה אז בחזית באיטליה. הוא קיבל אישור לשחרור מ"תע"ש" בינואר 1945 ויצא לטירונות בסראפנד ואחר-כך במצרים. שלום, כשמו כן הוא, הגיע לבסוף לאיטליה בחמישי למאי 1945 רק כדי לחגוג ארבעה ימים מאוחר יותר (9.5.1945) את נצחון בעלות הברית על גרמניה הנאצית.
במהלך מסע ארוך על אופנוע באירופה של אחרי המלחמה, הוא שבר את רגלו והיה מאושפז תקופה ארוכה בבית חולים. הוא ואחיו הצעיר ירוחם נפגשו במהלך תקופה זו באירופה.
כאשר חזר שלום לארץ נפרד מאשתו ציפורה והצטרף שוב לעבודה בתע"ש. הוא הצטיין בקליעה מדוייקת למטרות - והוא מונה למאפס רובי הסטנים. מלאכת האיפוס התקיימה על חוף הים ליד תחנת הכוח רידינג בתל-אביב. כשהיה בן 33, במהלך עבודת האיפוס הכיר את עליזה קראוז כשהיא בת 18. הם נשאו בתל אביב בשנת 1949 יום לפני תום מלחמת העצמאות, והתגוררו בבית ערבי נטוש בשכונת הדר יוסף בתל אביב.
שנתיים מאוחר יותר, בשנת 1950 נולד אבישי כפכפי (לימים נביעות), ובשנת 1956 נולד אחיו גלעד כפכפי.
שלום ועליזה ביקשו לקנות דירה משלהם ובמסגרת תוכנית שיכון של התעשייה הצבאית הם הצטרפו להגרלה לקניית דירה בשכונה חדשה שנבנתה אז בעבר הירקון - רמת אביב. לאחר מספר שנים בביתם החדש נולד "בן הזקונים" ירון כפכפי (1967)
שלום יצא לפנסיה מהתעשיה הצבאית ביולי 1981, הוא התגורר עם אשתו בביתם ברמת אביב עד גיל 94 אז עבר לבית הורים "דבורה".
הוא נפטר בבית החולים איכילוב ביום רביעי 5.1.2011 א' שבט תשע"א בשיבה טובה והוא בן 95.
שלום בן שמואל כפכפי
נקבר בבית העלמין קריית שאול בתל אביב.
גוש: 50 אזור: 23 שורה: 1 מקום: 13, ע/ת סנהדרין